Äta eller ätas på spelmarknaden

Äta eller ätas på spelmarknaden

Det pågår en ständig kamp på spelmarknaden. Nya spelformer dyker upp och konkurrerar ut gamla, etablerade. De som har fått sin inkomst från de gamla spelformerna kan bli desperata, och rent av ge sig ut i lagens gråzoner för att behålla sina intäkter.

Slotmaskin

Ett aktuellt exempel kommer från Hofors. I en bingohall märkte ägarna, två lokala idrottsföreningar, att antalet bingospelare minskade. Man beslutade därför att ställa dit spelautomater för att dryga ut inkomsterna. Det är tillåtet för idrottsföreningar att arrangera lotterier för att få in pengar. Det är dock inte tillåtet att ställa ut spelautomater. Här uppstår en gråzon, där föreningen som ställt ut automaterna hävdar att man endast arrangerar en form av lotteri, vilket man har rätt till, medan Lotteriinspektionen är av annan åsikt.

Ägarna till hallen hävdar att de inte kommer att klara sig ekonomiskt utan automaterna. Och det är sant att det uppkommer allt fler hot mot den traditionella bingon. Många nya typer av spel tar över. Det blir allt mer populärt att slå vad om olika saker, på brittiskt manér. Brittiska bookmakerfirmor tillåter vadslagning om allt ifrån vad nästa barn i den engelska kungafamiljen kommer att heta, till vilket land som kommer att vinna cricket-VM. Eftersom spelmarknaden blivit global genom spel på nätet så går det nu att göra satsningar i sådana spel oavsett bar i världen man befinner sig. Mer information finns här.

Spelformer som ökar

Naturligtvis finns det också andra spel på nätet än brittisk vadslagning. Och dessa konkurrerar med såväl bingo som olika typer av automatspel. Poker på nätet lockar fortfarande stora skaror, och skapar nya stjärnor som tar plats vid spelborden i Las Vegas och Macau. Men numera är det inte bara poker som gäller.

Även andra typer av spel som tidigare framför allt förknippats med casinomiljö har gjort entré på nätet. Idag går det att spela black jack, roulette, craps och olika typer av slotspel online. Dessutom går det att spela bingo på nätet, vilket kanske kommer att hota bingohallarna på sikt.