Från båt, bar till bakom skärm

Spelautomaterna som får oss att hoppas och på ett enkelt och snabbt sätt ibland även klirra till i fickan kommer nog aldrig att försvinna. Inte så länge det finns spelglada individer som håller de enarmade banditerna vid liv. Det här med att det bara är gamla tanter som stoppar i ett mynt i automaten är en bild som, om den inte försvunnit, borde nötas bort från ens medvetande.

Från olagligt till lagligt

Under åren är det mycket som har förändrats när det kommer till nya spel och dess spelregler. Den enarmade banditen uppfanns redan på 1800-talet, men var förbjuden i Sverige och då fanns att unna sig endas på färjorna. På det öppna havet råder andra regler.  Innan Svenska Spel tog över 1996 förbjöds spelautomaterna 1969. Detta för att få bort illegalt spelande. Även då de flesta spelautomater och kortspel är lagliga, finns det fortfarande trick att utför som gör det lagliga olagligt: att räkna kort. Korträkning handlar om att mäta förhållandet mellan låga och höga kort för att sedan se hur många höga kort som finns kvar. Genom att efter varje parti blanda om korten gör man det omöjligt för spelaren att räkna korten.

 

Från att ha gått från båten till baren och nu in i skärmen, har ett nytt beroende tagit vid: Nätberoendet. Att sidor som Casinoeuro erbjuder snabba och enkla spel gör det enkelt att börja spela och leka med markerna. Genom att spela med måtta är kortspel och spelautomater något som är en härligt tidsfördriv och ibland även ett extra klirr i kassan. Men för varningens skull kommer här en lista på vad ett spelberoende kan få för konsekvenser. Viktigt att tänka på är att ett spelberoende kan jämställas med alkohol,- sex- och narkotikaberoende. Något som bör tas på största allvar innan konsekvenserna blir för stora.

  • Hamna i ekonomisk knipa då spelandet får högsta prioritet
  • Försaka sitt förhållande genom att inte lyssna på sin partner då spelandet gått över styr
  • Ångest då man vet att man har ett problem men kan inte sluta. En hat-kärlek
  • Depression och självmordstankar som kan leda till att vi förkortar våra liv och skapar sorg till nära och kära.