Stark start för spelmarknaden

Stark start för spelmarknaden

Nu har halvårsredovisningen för den svenska spelmarknaden släppts och man kan snabbt konstatera att det första halvåret för 2016 varit en bra period för den svenska spelmarknaden – med ökning på omsättningen med hela 4 procent mot förra årets rapport.

Läget i spelvärlden på den svenska marknaden i Sverige ser bra ut för den reglerade spelmarknaden kan Lotteriinspektionen meddela i sin senaste statistik över den reglerade marknadens omsättning som ökat med 4 procent mot föregående år samma period. Vad man kan se är en omsättning på närmare 8,1 miljarder kronor, och det efter utbetalda vinster. Men vad man samtidigt ser är även att den oreglerade marknaden, alltså aktörer som saknar svenskt tillstånd, också ökat sin omsättning med hela 12 procent vilket beräknas vara en omsättning om nära 2,3 miljarder kronor.

Trenden vänder uppåt

Efter de senaste årens nedåtgående trend på spelmarknaden kan man nu se ett uppsving, skriver Lotteriinspektionen i rapporten. Vad man kan se är nämligen att det nu går bra för alla aktörer på spelmarknaden i Sverige, vilket det inte gjorde innan fjolårets vändning. Och detta inbegriper både den reglerade och den oreglerade spelmarknaden, och främst är det nätspelande online som ökar i populäritet hos de flesta – utom hos vissa landbaserade aktörer. Så här ser statistiekn ut enligt Lotteriinspektionen:

  • Svenska Spel – ökat 1 procent med en omsättning närmare 4,4 miljarder kronor.
  • ATG – ökat 4 procent och omsatt 1,9 miljarder kronor.
  • Folkspel (med Bingolotto och Sverigelotten) – ökat 15 procent med en omsättning på 288 miljoner kronor.
  • Svenska Postkodföreningen – har ökat 10 procent med omsättning på nära 1,2 miljarder kronor.
  • IOGT-NTO (Miljonlotteriet) – ökat med 2 procent och omsatte 151 miljoner kronor.
  • SAP/SSU (Kombilotteriet) – ökning med 8 procent och omsatt 107 miljoner kronor.
  • Övriga rikslotterier – har ökat med 27 procent och har omsatt 98 miljoner kronor.

Som tydligt syns av punkterna ovan går det bra för alla svenska reglerade aktörer och fortsätter trenden enligt följande kommer 2016 års statistik visa bättre siffror för aktörerna på den svenska marknaden än vad som någonsin visats förr.